Craftcloud Blog
Digitalizacija

Digitalne tehnologije koje ćete koristiti 2030.

Budućnost građevinarstva

Jesu li automatizacija i obrtništvo kontradikcija? Kako nešto ručno izrađeno može postati automatizirano?

3-D printer, virtualna stvarnost, umjetna inteligencija. Osim poštapalica, jedna je stvar već jasna, u sljedećih 10 do 20 godina obrti će također proći kroz tehnološku promjenu kao nikada prije.

Građevinarstvo se posebno ponekad smatra “glomaznim divom”. Kao duhovito pretjerivanje, tehnički napredak u građevinarstvu mogao bi se prikazati na sljedećem dijagramu.

Utjecaj digitalizacije kroz vrijeme na inovativnost

Ali šalu na stranu, nitko više ne može ignorirati digitalizaciju. Bilo u privatnom životu, industriji ili obrtu – transformacija je odavno počela. U budućnosti će se ubrzati.

 

Ali, što je uopće digitalizacija?

Prije nego što uđemo u akademske rasprave, predlažemo sljedeću praktičnu definiciju; Digitalizacija je sve što koristi digitalne uređaje i/ili digitalizirane podatke uz fizičke alate.

Primjeri? Walkie-Talkie umjesto vrištanja na gradilištu od podruma do petog kata – digitalizacija. Koristite aplikaciju za mjerenje – digitalizacija. Pišite fakture u uredu pomoću softvera – već znate.

Digitalizacija je često toliko isprepletena s našim svakodnevnim životom da je više gotovo i ne primjećujemo. Kako bi se tema posložila, evo moguće klasifikacije kako se digitalizacija može osjetiti u praksi.

  • Kao digitalni pomagači koji rade fizičke stvari.
  • U obliku prikupljenih i pohranjenih podataka.
  • Kao softver koji povezuje i kontrolira podatke i fizičke stvari.

Budimo iskreni, građevinska industrija nije baš poznata kao tehnološki lider. Kao rezultat toga, način na koji se mnogi poslovi obavljaju nije se promijenio nekoliko desetljeća. Drugim riječima, produktivnost je zastala.

To također znači da su aktivnosti u poduzeću ili na gradilištu često prljavije i opasnije nego što bi danas trebale biti. Istodobno, u uredu često nedostaje modernih alata.

Radi se dakle o korištenju novih tehnologija za povećanje produktivnosti i zadovoljstva poslom.

Da damo konkretan primjer, uvođenje procesa vezanih uz praksu, radne opreme s ugrađenim senzorima i mobilnih rješenja za timski rad mogu otvoriti potpuno nove mogućnosti.

Automatizacija može povećati sigurnost na radu i izbjeći monotoniju. Na primjer, daljinski upravljani roboti za rušenje sigurniji su i učinkovitiji od tradicionalnih alata za rušenje betona, osobito u skučenim prostorima.

Uređaji s ugrađenim senzorima koji prate uvjete rada također mogu poboljšati sigurnost radnika. Radna oprema s ugrađenim senzorima prikladna je za radna okruženja u kojima je osoblje izloženo ekstremnim temperaturama, potencijalno štetnim plinovima ili žicama pod naponom.

Primjer takve tehnologije su inteligentne zaštitne kacige AR (augmented reality). Senzori i kamere u kacigama hvataju informacije u stvarnom vremenu i prikazuju ih korisniku. Građevinski radnici mogu koristiti sposobnost kacige za termičko snimanje kako bi izbjegli opasne situacije.

Osim poboljšanja produktivnosti i sigurnosti radnika na licu mjesta, nove digitalne tehnologije također mogu učiniti uredski rad produktivnijim. Mobilne aplikacije oslobađaju zaposlenike ponavljajućih administrativnih zadataka i oslobađaju vrijeme za važnije stvari.

Na primjer, izvođači i arhitekti mogu raditi zajedno na projektnim planovima u oblaku. Potrebno vrijeme i resursi su smanjeni, a dodatni troškovi zbog pogrešne komunikacije su smanjeni.

Kako bi mogućnosti digitalizacije bile opipljivije, sjetite se samo BIM-a, koji trenutačno revolucionira barem velike projekte. Zamislite informacijsko modeliranje zgrade kao digitalnu verziju stare stolarske poslovice “dvaput mjeri, jednom pili”: projekt je u potpunosti izgrađen virtualno prije ceremonije polaganja kamena temeljca.

Ali, BIM je više od softvera. To je metoda koja povezuje planiranje, izvedbu i upravljanje zgradama. Na taj se način greške u planiranju otkrivaju na vrijeme i utvrđuju potrebne prilagodbe. Time se izbjegavaju neučinkovitosti i troškovi stvarnog, fizičkog svijeta.

Video daje zanimljiv uvid.

YouTube

Učitavanjem videa prihvaćate pravila o privatnosti YouTubea.
Saznaj više

Učitaj video

PHA+PGlmcmFtZSBsb2FkaW5nPSJsYXp5IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LnlvdXR1YmUtbm9jb29raWUuY29tL2VtYmVkL2NhaHRLSUFKTVQ0IiB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSI1MDAiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW49ImFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1tY2UtZnJhZ21lbnQ9IjEiPjwvaWZyYW1lPjwvcD4=

 

Je li digitalizacija samo za velike igrače?

“Sve je to lijepo i dobro”, mogli biste sada reći. “Ali ipak mi nismo međunarodna građevinska tvrtka!”

Dakle, mogu li samo velike tvrtke imati koristi od digitalizacije?

Uvjereni smo u suprotno. Identificirali smo pet trendova, neke od njih već i koriste manje zanatske tvrtke.

Tijekom sljedećih nekoliko tjedana, istaknut ćemo svaki od ovih trendova u nizu članaka o budućnosti gradnje. Evo primjera:

  1. Robotika: Razni razvoji od egzoskeleta koji građevinskim radnicima daje gotovo magične moći do robota koji gradi kuću ciglu po ciglu.
  2. Umjetna inteligencija: Sustavi koji mogu vidjeti u budućnost? Strojevi koji uče? Pustite se iznenaditi!
  3. Virtualna stvarnost: Korištenje 3D naočala za virtualni obilazak zgrade prije nego što je izgrađena je sjajno, ali postoji mnogo više upotreba.
  4. 3-D ispis: Cijela zgrada iz 3d pisača? Jedna več postoji u Dubaiju.
  5. Softver: Pravi softver postaje jednako važan kao i alati od željeza i čelika. Aplikacije temeljene na oblaku omogućuju svima da uvijek budu u tijeku. Bilo u uredu, na cesti ili na gradilištu. Odvažimo se pogledati u budućnost softvera u građevinarstvu.

Budućnost je sada

Sigurni smo, ako ste čitali seriju članaka o građevinarstvu budućnosti, i vi ste se uvjerili u mogućnosti koje nudi digitalizacija.

Nešto od onoga što sada može izgledati kao magija bit će dio zanata za deset godina. Istodobno, sve veća raširenost digitalnih alata otvara nove mogućnosti o kojima danas nitko ne sanja.

Jedno je sigurno, digitalna transformacija već je započela u izgradnji i bit će vam drago što ste na vrijeme uskočili u vlak.

Kategorije: