Smjena generacija u zanatskom poslu

Mladi protiv starih? Promjena generacija u stručnim se zanatima također mora vidjeti kao prilika! Digitalizacija je već dugo na vratima– a uskoro će biti i u svim obrtničkim djelatnostima. Jer prije ili kasnije zanat će preuzeti i reformirati takozvani “digitalni urođenici”. Digitalni pristupi su potpuno samorazumljivi za mlađu generaciju. Dovoljan razlog da se kao zanat što brže prilagodimo demografskim promjenama.

Tko su digitalni urođenici – tko su digitalni imigranti?

Promjena u razvoju stanovništva znači da aktivni dijelovi društva postaju sve više digitalizirani u svom djelovanju. Dobna struktura se ubrzano mijenja i oni koji su od djetinjstva odrasli uz informatiku i Internet danas čine više od pedeset posto aktivnog stanovništva. Oni koji su odrasli u digitalnom svijetu mogu se opisati kao “digitalni urođenici”. Naziv “digitalni urođenici” govori to da su oni upoznati s digitalnim medijima, osjećaju se s njima ugodno i osjećaju se kao kod kuće. „Digitalni urođenici“ koriste digitalno kao alat jer su ga naučili koristiti u svoju korist i time olakšati procese. Za njih je korištenje digitalnih tehnologija logična osnova, uostalom, ne poznaju svijet bez njih. Svi oni koji su rođeni prije 1980. nazivaju se “digitalnim imigrantima”. Danas još uvijek uglavnom zauzimaju srednje i više menadžerske pozicije, no morali su naučiti nositi se s digitalnim stvarima uz malo više truda. Mnogi od njih još uvijek radije rade analogno i osjećaju se mnogo sigurnije i ugodnije u fizičkom svijetu.

Demografske promjene ne čekaju – uskočiti u vlak ili ostati na mjestu? Oni koji su digitalno odrasli nastavit će preuzimati tržište rada u nadolazećim godinama. Digitalna infrastruktura činit će temelj vašeg operativnog upravljanja i dovesti do vremenske učinkovitosti i optimizacije rezultata. Najkasnije do tada više neće biti izbjegavanja digitalizacije. Stoga bi bilo bolje da se na vrijeme pobrinete za digitalni napredak u vlastitoj tvrtki kako biste ostali konkurentni. Usput, i da ostane privlačan mladim pripravnicima. Stoga bi bilo poželjno učiti jedni od drugih i stvoriti međusobno razumijevanje. Dugogodišnje iskustvo u industriji – iskustvo starije generacije i digitalni afinitet mlađe generacije ne moraju se međusobno isključivati. Naprotiv: raznolikost prednosti može se idealno kombinirati i treba je promatrati kao priliku.

Gospodin Lehmann drugi je u generaciji koji vodi obrt – stolariju. Smjena treće generacije je neizbježna. Tako je Herr Lehmann Junior prerastao u lokalnu tvrtku. Lehmann je sinonim za uslugu, stručnost i ljubaznost. Radovi se izvode točno i pouzdano. Ali samo to danas više nije dovoljno. Kao i svaki obrt, stolarija Lehmann prisiljena je uštedjeti na troškovima, raditi učinkovito i istovremeno kvalitetno. Lehmann Junior u tome vidi priliku i želi digitalizirati poslovanje kako bi poslovanje postalo transparentnije. Lehmann Senior je shrvan time i prepušta upravljanje svom sinu. Odlučio je otići u prijevremenu mirovinu. Nikada nije požalio što je posao prepustio mlađoj generaciji. Ponosan je na svog sina! Smjena generacija prošla je glatko.

 

Za ekonomski uspješno poslovanje postaje sve važnije da softver za obrtnike ili građevinsku industriju bilježi operativne procese brže, učinkovitije i transparentnije. Craftsman softver iz “Craftclouda” nudi optimalnu korisničku udobnost, čak i za mala poduzeća. Kontaktirajte nas! Zajedno razvijamo savršeno softversko rješenje za Vaše poslovanje!

Pratite nas na Instagramu i Facebooku.