Oprema – koje vrste postoje?

Izrada je vrlo složena i oslanja se na veliki broj operativnih sredstava i alata. Punjač i akumulatorski odvijač često nisu dovoljni. Naprotiv, tvrtka može nastaviti poslovati samo sa širokim izborom operativnih sredstava. Ali koji su to?

Sredstva – što to znači?

Prije nego što govorimo o različitim vrstama alata i strojeva, postavlja se jedno pitanje: Što se točno podrazumijeva pod sredstvima? Sredstva treba izjednačiti s opremom za rad. Ovo uključuje svu robu tvrtke koja je uključena u proizvodnju. Drugim riječima, iako su neophodni za proizvodnju, ne troše se u procesu. Oni samo podržavaju proces proizvodnje. Dakle, ne radi se o izravnim, nego o neizravnim pomagalima zanata.

Materijalna vs. nematerijalna sredstva

U načelu se sva radna oprema može svrstati u dvije kategorije: materijalna i nematerijalna. Ali, gdje je razlika?

Materijalna sredstva odnose se na stavke kao što su:

 • Tvornice i uredi
 • Oprema za proizvodnju kao što su strojevi i električni alati
 • Vozila
 • Opća poslovna oprema
 • Zemljište i zgrade
 • Električni alati

Nematerijalna oprema za rad, s druge strane, nije fizičke prirode te se one odnose na:

 • Patenti.
 • Licene.
 • Koncesije.
 • Imovinska prava.
 • Znanja i vrijednosti poduzeća.

Sredstva za rad – koje vrste postoje?

S obzirom na to da je za naše razmatranje važna samo materijalna radna oprema, nju ćemo pobliže pogledati. Koje vrste razlikujemo?

Stacionarna električna radna oprema – nepomična

Kada je riječ o stacionarnoj radnoj opremi, naziv govori sve – ova roba se ne miče s mjesta. Oni imaju svoje fiksno mjesto koje ne mogu lako napustiti. Jedan od razloga njihove nepokretnosti je težina. Većina radne opreme je toliko velika i teška da se teško može pomaknuti. Ili su zbog prirode stvari trajno postavljeni, jer se uvijek koriste na istom mjestu. Stoga radije ostaju na jednom mjestu. Ali koji alati pripadaju ovoj postojanoj kategoriji?

To mogu biti:

 • Lampe
 • Motorni pogoni
 • Zaštita

Prijenosna električna oprema – mobilna

One su suprotnost stacionarnoj radnoj opremi – prijenosna radna oprema. Fleksibilnost je njezina velika snaga te niste vezani za određeno mjesto. Kretanje je slobodnije i gdje god su potrebni, koriste se. Ovo se posebno odnosi na lako pokretnu robu koja teži manje od 23 kilograma, kao što su:

 • Uredski materijal (računala, printeri, stolne lampe, mobilni kontejneri).
 • Električni alati kao što su bušilice, glodalice, ubodne pile.
 • Klasični kućanski aparati (aparat za kavu, usisavač, mikrovalna).
 • Vozila kao što su utovarivači, kombiji, viličari.
 • Novi mediji (laptop, pametni telefon, tablet).

Stacionarne električne instalacije

Električni sustavi i strojevi koji su čvrsto postavljeni u svom okruženju su ono što se naziva stacionarnim sustavima. Kao primjer mogu se navesti instalacije u zgradama – oni svoju funkciju ispunjavaju samo u vezi sa zgradom.

Nestacionarne električne instalacije

Nestacionarni sustavi i strojevi nisu čvrsto integrirani u svoje okruženje, već je suprotan slučaj. Odmah nakon upotrebe ponovno se rastavljaju i čeka ih nova destinacija. To se posebno odnosi na sustave na montažnim i građevinskim mjestima.

Ispitivanje električne opreme – testiranje umjesto rizika

Prema zakonskim osiguranjima od nezgodne električna radna oprema kao što su alati, vozila i strojevi moraju se redovito temeljito provjeravati. Jer samo sigurna radna oprema je dobra radna oprema. I tvrtke i javne ustanove poput škola ili vrtića moraju imati atest za sigurnost svojih materijalnih dobara.

Kada se obavljaju inspekcije resursa?

Datumi testiranja nisu prepušteni slučaju. Sigurnosna provjera uvijek se provodi:

 • Kada se električni sustavi ili alati prvi put stavljaju u rad.
 • Kada su promjene na čekanju.

Tu su i redoviti pregledi – sustavi, vozila i električni alati moraju se servisirati u određenim intervalima. Međutim, ne može svatko provesti ispitivanje opreme. To mogu učiniti samo obučeni električari te osobe s elektrotehničkim uputama imaju iznimku. Pod nadzorom iskusnog električara mogu provjeriti je li sve u redu.

Upravljanje digitalnom opremom – virtualni pomoćnik za testiranje

Još jedan važan datum testiranja zaboravljen – koji radnik to nije iskusio? Ali to nije nikakvo čudo. Uz deset vozila, tri proizvodna pogona i tone električnih alata, nemate baš svaki rok zapamćen. Čak i najbolje pamćenje na kraju dosegne svoje granice.

Čak i dobra stara ispitna knjižica često pada. U žaru vremena, zaposleni majstori prečesto ignoriraju malog pomoćnika. Rokovi pregleda i popravka prolaze – bilo za vozila ili električne alate. Mane i nedostaci postaju navika. I odjednom pati kvaliteta izrade.

Srećom, do najgoreg slučaja ne mora doći. Digitalno upravljanje sredstvima Craftclouda prati stvari kada ih radnik izgubi. Jer četiri oka vide više nego dva.

 

Upravljanje opremom uz Craftcloud – bolje od bilo kojeg kalendara

Nema sumnje, kalendar obaveza je dobra stvar, ali nažalost i staromodna stvar. Moderna alternativa – digitalno upravljanje resursima uz Craftcloud. Uz samo nekoliko klikova, svi važni zahtjevi za pregled i datumi spremaju se u cloud. Na taj se način više ne gube rokovi.

Dugo listate svojeg kalendara obaveza? Ne više!  Zahvaljujući Craftcloudu, beskrajni maratoni pretraživanja konačno su stvar prošlosti. Traženje i pronalaženje nikada nije bilo lakše. Jedan pokret ruke i majstor već ima sve datume testiranja crno na bijelo. I najbolje od svega, svi ključni dokumenti i kontrolni popisi za strojeve i alate su tu. Tko se treba bojati sljedećeg testa opreme?

Jučer pokvaren, danas popravljen

Neispravna oprema košta vrijeme i novac. Nije ni čudo da mnoge tvrtke vole popravke i održavanje obavljati u zadnji čas. Što je još gore, tvrtka često niti ne zna za kvar. Taman kad želi započeti, dolazi grubo buđenje. Nemar nije neuobičajen u građevini.

Craftcloud to želi promijeniti. Kvarove i nedostatke sada možete prijaviti u tren oka – bez obzira radi li se o strojevima, vozilima ili alatima. Nekoliko klikova i svi znaju za mali promašaj. A što se problem prije sazna, to se brže može popraviti. Za kratko vrijeme alati, strojevi i vozila ponovno su u vrhunskoj formi – “ono što možete učiniti danas, ne odgađate za sutra.”

Upravljanje resursima – odvojeno od prostora i vremena

Ako ste u sjedištu zaboravili upute za uporabu, nastaje problem. U međuvremenu, gdje treba zabilježiti nedostatke i datume testiranja? U glavi? Vrijedilo je pokušati. Ali sjećanje nije uvijek preživjelo put natrag.

Srećom, ova vremena su prošla – zahvaljujući digitalnom upravljanju resursima s funkcijom clouda. Od sada svatko ima pristup svim podacima bilo kada i bilo gdje. Bilo s pametnim telefonom, tabletom ili računalom – prostor i vrijeme više ne igraju ulogu.

Sjećanje je bilo jučer, bilježenje je danas.